Le port de Rotterdam

Dans le cadre de l’EPI les élèves de 4ème ont visité le port de Rotterdam le 28 mars 2017. Ils ont visité quelques entreprises et ils ont vu la nouvelle partie du port le ‘Maasvlakte 2’. 
 
Cette sortie était très intéressante. Le musée était très bien fait, dommage que nous ne soyons pas restés plus longtemps. Nous avons pu visiter des usines qui ne sont pas ouverte au public. Sidonie 
On a visité des entreprises sur le port de Rotterdam, qui stockaient des cartons. Ils nous ont expliqué des choses intéressantes. Lyna
La sortie était bien organisée, on se divisait en groupes. C’était aussi intéressant et le trajet fut très calme. Xavier
 
Rotterdam was een vissershaven en is nu de eerste haven van Europa. Hoe heeft Rotterdam dit gedaan? De schepen zijn groter en groter geworden. Rotterdam heeft een gebied drooggelegd. Er zijn dijken gebouwd om het water tegen te houden. Het nieuwe gebied heet Maasvlakte 1 en 2. Heel veel schepen met containers en goederen gaan naar Rotterdam. Vanuit Rotterdam worden goederen, vloeistoffen vervoerd via pijpleidingen, vrachtwagens en treinen. Als de containers gelost worden van de schepen dan worden ze in bedrijven opgeslagen en daarna naar andere landen vervoerd. Toen Rotterdam een vissershaven was werden alle containers gelost door de havenarbeiders en nu is alles geautomatiseerd. De haven van Rotterdam is een goed voorbeeld dat alles kan! Jessica et Laetitia 
 
We zijn met de bus vertrokken vanuit Den Haag. Toen wij aankwamen in Rotterdam, zijn we met de helft van de groep met een andere bus meegegaan om de plek te bezoeken waar de vrachtcontainers staan. Voor de veiligheid hingen er grote reservoirs met schuim erin. Als er ooit een chemische container valt of lekt dan leegt het reservoir het schuim in 20 seconden. Na dit bezoek zijn wij weer naar de andere helft van de groep gegaan en zijn wij gaan eten Daarna hebben wij een soort quiz gedaan. Er werden vragen gesteld en wij moesten de antwoorden op onze telefoon opzoeken. Vervolgens zijn wij met de bus naar de plek gegaan waar de containers aankomen en weer vertrekken met robotwagens.  We zijn ook naar Maasvlakte 2 geweest. Daar is ook een strand waar wij geweest zijn. Ik vond het leuk om de haven van Rotterdam te bezoeken. Cécile
 
Op dinsdag 28 maart zijn we met heel de 4ème op bezoek gegaan naar de haven van Rotterdam. We vertrokken 's ochtends met de bus en eens ter plekke werden we verdeeld in 3 groepen. Samen met onze groep bezochten we een bedrijf dat chemische stoffen opslaat. In het bedrijf leerden we dat het daar zeer belangrijk is om een goed blussysteem te hebben en ook veel veiligheidsmaatregelen te nemen. We leerden zeer veel en het was zeer interessant. Na de rondleiding gingen we met z'n allen naar een cafetaria op een strook land tussen het Calandkanaal en de Nieuwe Waterweg. We aten onze heerlijke picnic en bezochten daarna een "museum" over de haven. In de middag kregen we een grote bus-rondleiding door een containerterminal op Maasvlakte II. Er was nog tijd voor wat frisse lucht op het strand en toen moesten we alweer terug naar school. De uitstap was echt fantastisch en zeer leerzaam, en ik verlang al naar de volgende. Sarah